TIPS FÖR ATT KLARA MATTEN

2015-04-23 ❥ 14:10:00
Fick en kommentar häromdan som jag tänkte svara på, kanske hjälper detta någon annan också! 
 
Hej sötis! Hoppas du kan hjälpa mig med min fråga, behöver lite peppning!😁😩 
 
Jag klarade inte matte 2b i 2an, hade ingen energi eller motivation till att lägga ner tid i den kursen, så jag fick ett F. Sen gjorde jag en prövning i 3an, den klara jag inte. Blev så otroligt ledsen och besviken. För då gick jag ut med ett F i gymnasiet, vilket inte alls är likt mig. Jag har bra betyg, har A/B/C i alla ämnen. Så mitt snitt sänktes rejält + så är jag inte behörig till de programmen jag vill studera till. Iallafall, jag jobbar just nu och har gjort det i ca 7 månader. Jag ska göra en prövning den 7 maj, om ca 17 dagar alltså. Jag har matematik origo 2b boken, den hade jag under gymnasiet. Sen har jag även matematik 5000 2b boken. Jag har ingen energi till att plugga, känner mig så nere och mitt allmänna tillstånd är inte det bästa haha :( Mår inte så bra. Men jag måste klara denna prövningen för att vara behörig till mitt program, som jag vet att jag har stor chans att komma in på. Sen kan jag även tillägga att jag är hemma ca 17/18 de dagar jag jobbar (typ 3 dar i veckan vilket inte alls är mkt) och då har jag liksom inget annat att tänka på, då borde väl jag kunna plugga till matten? Så jag är alltså ledig 4 dar/vecka och jobbar 3dar/vecka. Behöver tips på vad jag bör tänka på, hur jag ska sätta upp plugget för de 17 dagar som är kvar då jag inte har pluggat NÅGOT alls. Läste om ditt inlägg där du skrev att du klarade matten och att det var en sån lättnad, hur mycket du kämpade och med tanke på allt du hade omkring dig. Snälla hjälp mig med tips och allt du kan dela med dig av, vad bör jag träna mest på? Olika strategier? Pluggtips? Alllt som du kan dela med dig av skulle jag vara SÅ jättetacksam över!!! För detta är absolut min sista chans, jag tog studenten förra året och vill verkligen plugga till hösten och denna prövningen är min sista chans. 
 
Svar:
Hej!! Klart jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig! 
Du jobbar alltså 3 dagar i veckan och är ledig de resterande 4 dagarna. Mina tips till dig är att:
- Börja med att sätta upp ett schema om hur du ska lägga upp dina timmar. 
- Försök att plugga minst 2 timmar om dagen de dagarna du är ledig. Och låt dessa timmar vara till för att plugga och inget annat. 
- Försök sätt dig åtminstone en halvtimme/en timme och plugga de dagarna du jobbar. 
- Tänk inte på hur många kapitel det är och hur mycket du behöver ta in. Gå igenom kapitel för kapitel och försök att förstå det viktigaste i varje kapitel. Det viktiga är inte att kunna exakt ALLT i boken, utan det allra viktigaste. Du har gjort nationella/prövning i matte 2b, då vet du på ett ungefär vad som kommer med. Det är mycket från de första kapitlena minns jag, och kanske någon/några uppgifter från de två sista kapitlena. (Om jag minns rätt) 
- Har du någon som kan hjälpa dig? Det hade jag och jag kan säga att jag inte hade klarat mig utan den hjälpen jag fick. Om inte du har någon som kan hjälpa dig, kolla öppna stugor som finns i Göteborg (om du bor här), kostar ingenting. Kolla mattecentrum.se, kolla youtube tutorial osv. 
- Resultatet av att göra och klara uppgifterna är att du kommer tycka det är kul, eftersom du kan det. Och alla vet att när någonting tråkigt blir roligt och man känner sig duktig så vill man fortsätta pga boosten man får.   
- Använd dig av formelbladet som man får med på provet, vet du exempelvis hur man gör kvadreringsregeln eller räta linjen, så är formelbladet till hjälp! Vet man inte hur man ska använda sig av formlerna så är formelbladet ganska onödigt att ha, så försök lär dig dem!   
 
- Tro på dig själv och ha en positiv inställning. Det kanske låter löjligt, men om DU tror på dig själv och tänker att du kommer klara av detta, så är halva delen avklarad.
- Viljan är nog den största drivkraften. Jag ville klara mig såå såå mycket att jag vägrade se ett annat alternativ än det. Vill du det riktigt mycket, så klarar du det, det lovar jag dig. 
- Repetera, repetera och repetera. Jag kunde göra samma uppgifter flera gånger efter varandra, tillslut kunde jag lösa PQ-formeln i huvudet, så många gånger som jag hade gjort det haha. 
 - Lägg inte ner för mycket fokus och fastna inte för mycket på att göra 15 liknande nivå 1 uppgifter i varje kapitel, gör ett par, men gå vidare till nivå 2 och försök att lösa lite svårare uppgifter. Hellre klara en svår uppgift på provet som ger ett E poäng, ett C poäng och ett A poäng än endast en fråga som ger ett E poäng. På så sätt kan du klara en sådan uppgift på provet och lyckas få ihop fler totala poäng.  
- Öva på gamla nationella prov, bland det viktigaste tipset jag har! Då vet du hur provet kan se ut, vilka frågor som kommer på ett ungefär och vad du ska fokusera på. 
 
Och sen att du inte har energi till att plugga och känner dig nere, det är inte lätt att orka och försöka när man inte mår bra innerst inne. Sen underlättar det inte när man inte har klarat det innan för självförtroendet sänks (been there), men jag lovar dig att om du har den inställningen att detta är tråkigt, att det inte går, att du inte orkar, att du är trött osv, så kommer det inte ge dig något. Du måste vilja detta till 100% och intala dig själv att detta ska bli kul, det ska gå och du ska orka! En stor del till varför jag klarade mig var inte för att jag helt plötsligt hade blivit bra på matte, nej utan det var mestadels psykiskt. Jag hade positiva tankar, jag föreställde mig det scenariot när min lärare delade ut provet och jag såg ett E på pappret SÅ många gånger och jag tänkte bara på känslan efteråt. Lättnaden. 
 
Du har 15 dagar kvar nu, lägg ner nästan all din fritid på att plugga inför matten. Tänk att det är två veckor av ditt liv, sedan kan du komma in på det du vill läsa till. Detta är mina bästa tips för att klara matten, om det är någon annan som vill dela med sig, så får ni jättegärna göra det!! Jag tror på dig och jag önskar dig all lycka!! Du får jättegärna berätta hur det gick sen =)

Kommentarer
Postat av: Camila

Tack så mycket för det utförliga svaret fina du! Jag har pluggat i några dagar nu och det går mycket bättre än i början. Kommer definitivt berätta hur det gick/mitt resultat. Just nu känner jag att jag kan mycket mer, så hoppas att jag klarar det, är väldigt inställd på det.

Tusen tack igen <3

Svar: Åhh va kul att höra!! Ja gör så, tro på dig själv bara! ❤️❤️
Zhela Shtab

2015-04-26 @ 20:04:39
Postat av: Camila

Har kollat igenom matte videos och fick en hel ny syn på matte haha, dom förklarar och har enklare lösningar än de i boken!! Så känner mig så mycket säkrare på vissa grejer, längtar så mkt tills nästa vecka är över då jag har prövningen. :)

En fråga, minns du vilket nationella prov du gjorde? Var det det denna http://www.extracoach.se/upload/NaP/ma_2b_vt12.pdf

Mailade min prövningslärare och han sa att det är ett prov som han har gjort själv, vet inte om det är lättare eller svårare än nationella :o Lite nervös är jag! :/

Svar: Hej! Visst förstår man bättre genom videos och förklaringar på nätet?
Ja, det var denna =)!! Förhoppningsvis är den lite lättare, men tänk inte på det. Se det som ett vanligt nationella prov i matte bara!
Zhela Shtab

2015-04-28 @ 16:39:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

 
Hej på er och välkomna till min lilla blogg:) Mitt namn är Zhela, och jag är en 16årig tjej från Göteborg!
Min blogg handlar förmodligen om nästan samma sak som alla andra tusentals bloggar. Helt enkelt om min vardag, mina tankar, bilder, tips m.m, men förhoppningsvis fastnar ni för mina inlägg och väljer att stanna kvar! Kram:)

Kontakta mig: zhelablogg@hotmail.com

RSS 2.0